Z regionu

Kulinarny raj w Płońsku

2017.06.14 13:05 , aktualizacja: 2017.06.14 15:11

Autor: Krzysztofa Zaniewski, (RW), Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

  • Chleb ksawerski fot. Krzysztof Zaniewski
  • Chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych fot. Krzysztof Zaniewski
  • Placek drożdżowy z kruszonką fot. Krzysztof Zaniewski
  • Busłowe łapy fot. Krzysztof Zaniewski
  • Naturalny sok jabłkowo-buraczny fot. Krzysztof Zaniewski
  • Jogurt naturalnie naturalny fot. Krzysztof Zaniewski
  • Ser biały twarogowy fot. Krzysztof Zaniewski
  • Śledź macerowany w oleju lnianym fot. Krzysztof Zaniewski
  • Miód pitny trójniak fot. Krzysztof Zaniewski
  • Dyniówka fot. Krzysztof Zaniewski
  • Skołatowski salceson biały fot. Krzysztof Zaniewski
  • Masło wiejskie z MArkowej Zagrody fot. Krzysztof Zaniewski
  • Kozie kulki niedźwiedzie fot. Krzysztof Zaniewski
  • Oponki mazowieckie fot. Krzysztof Zaniewski
  • Szynka wędzona z Karniewa fot. Krzysztof Zaniewski
  • Gospodynie z Bończy fot. Krzysztof Zaniewski
  • Prezentacja produktów fot. Krzysztof Zaniewski
  • Szynka nadbużańska wędzona na zimno fot. Krzysztof Zaniewski
  • Kotlet z leszcza zegrzyńskiego fot. Krzysztof Zaniewski
  • Perła urzecz miód spadziowy fot. Krzysztof Zaniewski
  • Konfitura z płatków róży fot. Krzysztof Zaniewski
  • Wręczenie nagrody za fot. Krzysztof Zaniewski
  • Chleb żytni z ziarnem fot. Krzysztof Zaniewski
  • Wręczenie nagród fot. Krzysztof Zaniewski
  • Miód nektarowo-spadziowy fot. Krzysztof Zaniewski

Goście Mazowieckich Dni Rolnictwa mieli okazję poznać laureatów konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.

Do płońskiego oddziału Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego przyjechali producenci żywności tradycyjnej z całego Mazowsza. To już XVII edycja tego konkursu, który co roku gromadzi wielbicieli dobrego jedzenia.

 

Dużo i bardzo smacznie

W kategorii „Produkt” wpłynęło 58 zgłoszeń, a w kategorii „Potrawa” zgłosiły sie 3 drużyny. Komisje miały bardzo trudne zadanie. Wszystkie dostarczone do oceny produkty i potrawy były nie tylko przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami, ale także smaczne i starannie przygotowane. Oceniane były i w kilku kategoriach:

  • produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego,

  • produkt regionalny pochodzenia roślinnego,

  • napój regionalny,

  • inny produkt regionalny,

  • część gastronomiczna.

 

Najlepsze produkty

W tej kategorii komisja nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień. Zwycięskie "Produkty" to:

  • Skołatowski salceson biały zgłoszony przez Artura Zarzyckiego z Skołatowa,

  • Kotlety z leszcza zegrzyńskiego, które przygotowała Iwona Garbulińska z Dosina,

  • Śledź macerowany w oleju lnianym – dzieło Hanny Kowalskiej z Winnik,

  • Jogurt naturalnie naturalny zgłoszony przez Dorotę Dyga z Gąsiorowa,

  • Masło wiejskie z Markowej Marka Zalewskiego z Nowego Pawłowa,

  • Miód nektarowo-spadziowy od Adama Piotrkowskiego z Żuromina,

  • „Romans na gałęzi”– mus jabłkowo-gruszkowy zgłoszony przez Małgorzatę Dąbrowską; Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Lokalnego Bończa z Bończy,

  • Chleb żytni z ziarnem upieczony przez Pawła Milewskiego z Sońska,

  • Busłowe łapy przygotowane przez Ewę Wołosewicz ze Starych Trębic,

  • Naturalny sok jabłkowo-buraczny z Gospodarstwa Sadowniczego MB Monika Bankiewicz z Komorowa,

  • Miód pitny trójniak Grzegorza Melzackiego ze Strzegowa.

Ponieważ liczba i jakość produktów były dużym wyzwaniem, komisja przyznała również wyróżnienia za:

  • Szynkę wędzoną z Karniewa Adama Węgłowskiego z Karniewa,

  • Ser biały twarogowy zgłoszony przez Krzysztofa Kietlińskiego z Zakrzepkowa Kopijki,

  • Perłę Urzecza – miód nawłociowy z Gospodarstwa Pasiecznego Tęczowa Pasieka Zbigniew Durajczyk,

  • Konfiturę z płatków róży ugotowana przez Ewę Wołosewicz ze Starych Trębic,

  • Chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych zgłoszony przez Mariannę Barbarę Sobieraj i Magdalenę Bukowską z Czernickiego Stowarzyszenia Aktywnych Społecznie w Czernicach Borowych,

  • Oponki mazowieckie – dzieło Marii Pietrzak z miejscowości Guty,

  • Placek drożdżowy z kruszonką upieczony przez Teresę Wicopolską z miejscowości Młody Niedróż,

  • Dyniówkę Haliny Nałęcz z Marynina.

 

Nagrody przyznała również Agencja Rynku Rolnego za:

  • Szynkę nadbużańską wędzoną na zimno Cecyli Kur z Białobrzegów,

  • Kozie kulki niedźwiedzie w oliwie, zgłoszone przez Natalię Herman Manufaktura Wiejska Racibory z miejscowości Racibory,

  • Chleb ksawerski wypiekany przez Bernatę Adach z Koła Gospodyń Wiejskich Ksawerów Stary z Ksawerowa Starego,

  • Zsiadlak – sernik z mleka zsiadłego Jolanty Płocharskiej z Jachranki.

Potrawy

Wysoki poziom wykonania i niezwykły smak cechowały wszystkie zgłoszone w tej kategorii dania, dlatego komisja zdecydowała nagrodzić wszystkie. Miejsca I za Barszcz szczawiowy na żeberkach z jajkiem, ziemniakami z wody i Pierogi z mięsem otrzymały Ewa i Anna Mitowskie z Seroczyna. Rosół z pulpetami drobiowymi i Królik w sosie śmietanowo-koperkowym zgłoszony przez Milenę Oglęcką z miejscowości Żochy przyniósł autorce II miejsce. Jadwiga Wołynik z Legionowa zajęła miejsce III za Polewkę szczawiową i Tradycyjnego królika polskiego duszonego w śmietanie z dodatkiem miodu.

Perły

Dodatkowo do nagrody „Perła 2017” komisja nominowała 4 produkty:

  • Kaszankę gryczaną zgłoszoną przez Adama Węgłowskiego z Karniewa,

  • Markowy ser biały według przpisu Agnieszki Zalewskiej z Nowego Pawłowa,

  • Chleb razowy Ratuszowy z Siedlec z Piekarni Ratuszowej Radzikowscy z Siedlec,

  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno Krzysztofa Kowalskiego z Winnik.

 

Jedzenie to nasze dziedzictwo

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest elementem dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016–2017 (etap II – 2017 rok) w ramach Planu Działania KSOW na lata 2014–2020 w części dotyczącej operacji własnych Biura Regionalnego KSOW w Województwie Mazowieckim. Jego twórcy chcą ochronić i zachować dziedzictwo kulinarne regionów przez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.

 

 

Liczba wyświetleń: 80

powrót