Aktualności

Bądźmy dumni z mazowieckich smaków!

2015.05.08 08:30 , aktualizacja: 2015.07.15 13:59

Autor: Biuro Pasowe, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

  • Marszałek Adam Struzik wręcza nagrodę jednej z laureatek ósmej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepsze produkty spożywcze fot. Michał Słaby
  • Miód spadziowy z Pasieki Murawscy w powiecie radomskim fot. Michał Słaby
  • Powidła śliwkowe "Krokus" z powiatu zwoleńskiego fot. Michał Słaby
  • Tłoczony sok jabłkowy z "SADu na Zapieckach" w powiecie nowodworskim fot. Michał Słaby
  • Masło „Turskie” z powiatu mławskiego fot. Michał Słaby
  • Występy artystyczne Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Nowomiejskiej fot. Michał Słaby
  • Marszałek Adam Struzik wręcza nagrodę jednemu ze zwycięzców fot. Michał Słaby
  • Tradycyjny miód pitny trójniak z gospodarstwa pasiecznego Mirosława Pędzicha w Ostrowi Mazowieckiej fot. Michał Słaby
  • Marszałek Adam Struzik z laureatami fot. Michał Słaby

Boczek rolowany, powidła śliwkowe bez cukru, bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy czy pierogi drożdżowe – na samą myśl o nich leci ślinka. Nie tylko smacznie wyglądają, ale też wybornie smakują, o czym mogli się przekonać goście wczorajszej gali konkursu o Laur Marszałka za 2014 r. Wśród wystawców nie zabrakło m.in. pszczelarzy, piekarzy i cukierników, którzy z rąk marszałka Adama Struzika odbierali nagrody.

 

 

Mnóstwo pyszności

W tegorocznej, ósmej już edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrano najsmaczniejsze, najlepsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane na Mazowszu w 2014 r. Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania. Do rywalizacji zgłoszono aż 147 produktów. W rezultacie wyłoniono 14 laureatów i przyznano 6 wyróżnień. Zwycięzcy otrzymali grawerton oraz wybraną przez siebie nagrodę rzeczową, np. grill, komplet garnków czy nawigację samochodową. Oprócz tego podczas gali nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulturowego Mazowsze otrzymali specjalne dyplomy.

 

Promujmy najlepszych

– Zdrowa, tradycyjna żywność, bez sztucznych dodatków cieszy się niesłabnącą popularnością nie tylko wśród konsumentów. Patrząc na liczbę zgłoszeń do tegorocznej edycji Lauru – producenci też coraz chętniej i śmielej sięgają po stare, sprawdzone przepisy i udoskonalają je. Zależy im, by to właśnie ich produkt był wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Udział w takich wydarzeniach to dla nich doskonały sposób na promocję działalności i zaprezentowanie swoich produktów szerszemu gronu odbiorców powiedział marszałek Adam Struzik.

 

Kategorie

Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualniprzedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

Pliki do pobrania

Rozmiar: 50 kB, Liczba pobrań: 607, Dokument programu Microsoft Word

Liczba wyświetleń: 641

powrót