Aktualności

Wybrano najlepsze produkty regionalne

2016.05.20 10:55 , aktualizacja: 2016.05.30 12:54

Autor: Opr. Marcin Molski, Wprowadzenie: Marcin Molski

  • Fot. Hanna Maliszewska
  • Laur Marszałka - szynka Fot. Hanna Maliszewska
  • Laur Marszałka - zdjęcie zbiorowe wszystkich producentów Fot. Hanna Maliszewska
  • Laur Marszałka - chleb orkiszowy Fot. Hanna Maliszewska
  • Laur Marszałka - kapela ludowa Fot. Hanna Maliszewska
  • Laur Marszałka - lifeberry Fot. Hanna Maliszewska
  • Fot. Hanna Maliszewska
  • Fot. Hanna Maliszewska
  • Laur Marszałka - ogórki krokus Fot. Hanna Maliszewska
  • Laur Marszałka - masło Fot. Hanna Maliszewska
  • Fot. Hanna Maliszewska
  • Laur Marszałka - miód murawscy Fot. Hanna Maliszewska
  • Fot. Hanna Maliszewska
  • Laur Marszałka - pierniczki Fot. Hanna Maliszewska
  • Fot. Hanna Maliszewska
  • Laur Marszałka - sieć dziedzictwa Fot. Hanna Maliszewska
  • Laur Marszałka - miód chotomów Fot. Hanna Maliszewska
  • Laur Marszałka - ser turski Fot. Hanna Maliszewska
  • Laur Marszałka - plastry miodu Fot. Hanna Maliszewska
  • Laur Marszałka - szynka pilawa Fot. Hanna Maliszewska

Tradycyjne chleby, wypieki drożdżowe, prawdziwe wiejskie masła, sery, szczupak z Orzyca, pasztet z soczewicy czerwonej z dodatkami, mazowiecki gefilte fish, a także kajmakówki. Na myśl o takich smakołykach każdy robi się głodny.

 

Tradycja w kuchni

Konkurs Laur Marszałka (to już dziewiąta edycja), którego ideą jest promocja produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych udowadnia jak bogata, różnorodna i oryginalna siła drzemie w mazowieckiej kuchni. Dotychczas w ośmiu edycjach zgłoszono około 700 produktów, z czego 127 nagrodzono. Wśród nich są zarówno znane marki Ciechan czy Krokus, jak i lokalne wyroby typu sójka mazowiecka, zurażyna kurpśoska, półgęsek staropolski, miody, chleby, ciasto pagórki mazowieckie, krupnik kurpiowski i wiele innych.

 

Szersze grono

W tym roku rozszerzyliśmy formułę konkursu, dodaliśmy nową, ósmą kategorię – ryby i przetwory rybne. Tegoroczna edycja była na bardzo wysokim poziomie. Duży problem z wyborem najlepszych smaków miało konkursowe jury. Wszystkie prezentowane wyroby spełniały wymogi konkursu, w którym główne kryteria to:

  • wysoka jakość produkcji,

  • kultywowanie i popularyzowanie mazowieckiej tradycji kulinarnej,

  • a także oryginalność w podejściu do tematu żywności i innowacyjności przetwórstwa.
     

 Kategorie

Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualniprzedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów ośmiu kategorii: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, ryby i przetwory rybne, miody i napoje.

 

Pliki do pobrania

Rozmiar: 68 kB, Liczba pobrań: 451, Dokument programu Microsoft Word

Liczba wyświetleń: 871

powrót