Aktualności

Jak smakować to tylko na Mazowszu

2017.06.03 11:50 , aktualizacja: 2017.06.05 10:55

Autor: oprac. na podst.mat. Biura Prasowego UMWM, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • faszerowany szczupak znad Plewki, Teresa Woźniak Gospodarstwo Agroturystyczne „Dolina Plewki” z Przyłęka (pow. zwoleński) Faszerowany szczupak znad...
  • chrzan na occie jabłkowym, Jerzy Stefański z Brzozówki (pow. nowodworski) Chrzan na occie jabłkowym...
  • powidła śliwkowe z jałowcem, Grażyna Więch z Ossowa (pow. wołomiński) Powidła śliwkowe z jałowcem...
  • syrop z pigwowca, KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. J. w Pająkowie (pow. zwoleński) Syrop z pigwowca (fot....
  • Sójka Wrzoska, Kamila Kawińska z Wrzosa (pow. radomski Sójka Wrzoska (fot. Michał...
  • tort wykonany przez Jadwigę Wołynik z Legionowa wyrób cukierniczy...
  • miód faceliowy, Agnieszka Komorowska „Pasieka Pod Gruszami” z Czarnego Ługu (pow. radomski) Miód faceliowy (fot. Michał...
  • nalewka nadbużańska owocowa-mirabelka, Ewa Mitowska z Seroczyna (pow. siedlecki) nalewka nadbużańska owocowa...
  • pączki BIO, Piekarnia Gzik Violetta-Janiak z Sochaczewa Pączki BIO (fot. Michał...
  • chleb żytni 100%, Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie Chleb żytni 100% (fot....
  • miód nawłociowy, Gospodarstwo Pasieczne Tęczowa Pasieka Zbigniew Durajczyk w Cieciszewie (pow. piaseczyński) Miód nawłociowy (fot....
  • wyrób piekarniczy – chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych, Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie z Czernic Borowych (pow. przasnyski) chleb żytnio-pszenny z...
  • nalewka z mirabelki, Nalewkarnia Longinus Rafał Dziliński z Ciechanowa Nalewka z mirabelki (fot....
  • Smalec Kurpsioski z dodatkiem łogórka kisonego, Edyta Maria Pliszka-Późniewska z Przytuł (pow. ostrołęcki) Smalec Kurpsioski z...
  • kiełbasa krucha, Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Kraniewa (pow. makowski) Kiełbasa krucha (fot....
  • ser domowy z czarnuszką, Dorota Dyga z Gąsiorowa (pow. legionowski) Ser domowy z czarnuszką...
  • ser pikserki, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu Ser pikserski (fot. Michał...
  • pierś gęsia z Łysobyk, Wiesław Więch z Ossowa (pow. wołomiński) Pierś gęsia z Łysobyk (fot....
  • miód pitny „Kurpik” dwójniak, Teresa i Czesław Niedźwiedzcy Pasieka Kurpik z Olszewa Borek (pow. ostrołęcki) Miód pitny „Kurpik”...
  • miód nektarowy malinowy, Pasieka Murawscy Łukasz Murawski z Woli Wacławowskiej (pow. radomski) Miód nektarowy malinowy...
  • staropolski pasztet z gęsi, Bożena Julia Polak Stojanowa Zaścianek Polski z Siedlec Staropolski pasztet z gęsi...
  • Produkt mleczarski - – trzepowski ser podpuszczkowy w ziołowej posypce, Katarzyna Białoskórska z Płocka Trzepowski ser...
  • Wspólna fotografia laureatów laura marszałka i wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej Laureaci laura i...
  • Nowi członkowie Sieci...

Znamy laureatów jubileuszowej X edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2016. Serca jurorów zdobyły m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca. Komisja konkursowa, ze 150 zgłoszonych produktów, wyłoniła 15 laureatów i przyznała 7 wyróżnień.

 

Gala wręczenia Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego przyciągnęła miłośników dobrego smaku i zdrowej żywności. Zwycięzcy otrzymali z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej grawerton oraz nagrody rzeczowe m.in. sokowirówkę, robota kuchennego, ekspres do kawy, odkurzacz czy komplet garnków.

 

– Cieszę się, że współcześni producenci sięgają do tradycyjnych przepisów i inspirują się regionalną kuchnią. Dużą wagę przywiązują też  do jakości składników, które często pochodzą z ich gospodarstw, ogrodów czy sadów. Dzięki konkursom takim jak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, regionalni wytwórcy mogą zaprezentować swoje produkty szerszemu gronu, a konsumenci dowiedzieć się, gdzie kupić tradycyjną żywność. Warto nagradzać i promować produkty smaczne i zdrowe

podkreśla wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.

 

Kulinarnie i muzycznie

Podczas gali zaprezentowano 4 nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Dyplomy członkostwa odebrali: Bartłomiej Czyż i Katarzyna Remiszewska – Prosto z Pola, Monika Żurawska – Siedlisko Leluja, Małgorzata Elis-Elpak Jacek Elis, Kamil Świderski – Sery Cieciszewskie.

Dodatkową atrakcją wydarzenia był występ chóru gimnazjum im. Marszałka Józefa Piłsudskiego z Rzekunia, który wykonał 2 utwory skomponowane przez Stanisława Moniuszkę: „Jak lilija” z opery „Verbum Nobile” oraz „Ruina” do jednego z sonetów krymskich Adama Mickiewicza.

 

X edycja Lauru Marszałka – nagrodzone produkty

producenci indywidualni

  • wyroby piekarnicze chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych, Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie z Czernic Borowych (pow. przasnyski),

  • wyroby piekarnicze (wyróżnienie) Sójka Wrzoska, Kamila Kawińska z Wrzosa (pow. radomski),

  • wyroby cukiernicze Najsłodsze Marzenie, Jadwiga Wołynik z Legionowa,

  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Smalec Kurpsioski z dodatkiem łogórka kisonego, Edyta Maria Pliszka-Późniewska z Przytuł (pow. ostrołęcki),

  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie) pierś gęsia z Łysobyk, Wiesław Więch z Ossowa (pow. wołomiński),

  • ryby i przetwory rybne faszerowany szczupak znad Plewski, Teresa Woźniak Gospodarstwo Agroturystyczne „Dolina Plewki” z Przyłęka (pow. zwoleński),

  • produkty mleczarskie ser domowy z czarnuszką, Dorota Dyga z Gąsiorowa (pow. legionowski),

  • produkty mleczarskie (wyróżnienie) ­– trzepowski ser podpuszczkowy w ziołowej posypce, Katarzyna Białoskórska z Płocka,

  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego chrzan na occie jabłkowym, Jerzy Stefański z Brzozówki (pow. nowodworski),

  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego (wyróżnienie) powidła śliwkowe, Grażyna Więch z Ossowa (pow. wołomiński),

  • miody miód faceliowy, Agnieszka Komorowska „Pasieka Pod Gruszami” z Czarnego Ługu (pow. radomski),

  • napoje nalewka nadbużańska owocowa-mirabelka, Ewa Mitowska z Seroczyna (pow. siedlecki),

  • napoje (wyróżnienie)miód pitny „Kurpik” dwójniak, Teresa i Czesław Niedźwiedzcy Pasieka Kurpik z Olszewa Borek (pow. ostrołęcki).

producenci rynkowi

  • wyroby piekarnicze chleb żytni 100%, Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska w Warszawie,

  • wyroby cukiernicze pączki BIO, Piekarnia Gzik Violetta-Janiak z Sochaczewa,

  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego kiełbasa krucha, Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Kraniewa (pow. makowski),

  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie) staropolski pasztet z gęsi, Bożena Julia Polak Stojanowa Zaścianek Polski z Siedlec,

  • produkty mleczarskie ser pikserki, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Sierpcu,

  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego syrop z pigwowca, KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. J. w Pająkowie (pow. zwoleński),

  • miody – PERŁA URZECZA miód nawłociowy, Gospodarstwo Pasieczne Tęczowa Pasieka Zbigniew Durajczyk w Cieciszewie (pow. piaseczyński),

  • miody (wyróżnienie) miód nektarowy malinowy, Pasieka Murawscy Łukasz Murawski z Woli Wacławowskiej (pow. radomski),

  • napoje nalewka z mirabelki, Nalewkarnia Longinus Rafał Dziliński z Ciechanowa.

Liczba wyświetleń: 604

powrót