Aktualności

Już po żniwach w skansenie

2018.08.06 09:15 , aktualizacja: 2018.08.06 15:05

Autor: Jarosław Asztemborski, Muzeum Wsi Mazowieckej w Sierpcu, Wprowadzenie: Urszula Sabak-Gąska

  • Pole zboża podczas żniw. Na polu pracuje chłop, siedząc na dawnej żniwiarce, którą ciągną dwa konie Zwiedzający przyjrzeli się...
  • Żniwa na polu. Na pierwszym planie stoi chłop z kosą, na drugim kobieta układa snopki Zespół Tańca Ludowego...
  • Na wiejskim podrówrku stoi zastawiony stól z dawnymi posiłkami. Wokół tańczą ludzie w przebraniach chłopów Chętni mogli skosztować...
  • Zajęcia warsztatowe we wnętrzu jednej z chałup Uczestnicy imprezy wzięli...

Prezentacje prac gospodarskich, widowiska obrzędowe, degustacja potraw spożywanych podczas zbioru plonów to tylko niektóre z wielu atrakcji, które przygotowano dla zwiedzających Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. Tegoroczna impreza odbywała się pod hasłem „Od sierpa do żniwiarki…, czyli jak to się do żniwa dawniej chodziło”.

 

W muzealnych „Żniwach…” uczestniczyło ponad 4500 osób. Cała uwaga zwiedzających skupiona była na polach uprawnych przylegających do wiejskich zagród, na których Regionalny Zespół Pieśni i Tańca „Boczki Chełmońskie” z Kocierzewa zaprezentował widowisko obrzędowe „Żeńcy”, przybliżając tradycje i zwyczaje żniwne – od wyjścia w pole, przez uroczyste rozpoczęcie żęcia dokonane przez najstarszych gospodarzy, wspólną pracę kosiarzy, po posiłek i zabawę na rżysku. Grupa wystąpiła też o godzinie 15.00 na scenie amfiteatru, wykonując najpiękniejsze pieśni związane z czasem zbioru plonów i dożynek.

 

Jak za dawnych czasów

Widzowie z zapałem pomagali żniwiarzom w ich pracy, wiążąc snopy i ustawiając je w stygi.Mogli też posmakować jedzenia spożywanego niegdyś przez żniwiarzy, kaszy z okrasą i kawy zbożowej. Gospodynie prezentowały zwyczaje mające ochronić plony przed szkodnikami i zapewnić obfite plony w kolejnym roku. Wykonywały wieniec dożynkowy zawierający wszystkie gatunki zbóż zebranych z pól. Stroiły także tzw. „przepiórkę” – ostatnią, nie ściętą garść zboża związywały na wysokości kłosów, układając między nimi kamień, a na nim kawałki chleba i sól jako symbole obfitości. Gospodarze klepali kosy, ostrzyli kamienie młyńskie, wyplatali powrozy ze słomy i młócili plony w młockarni napędzanej silnikiem spalinowym. W stodołach odbywała się dalsza obróbka zbóż.

Najmłodsi odwiedzający pracowali cepami, a uzyskane ziarno czyścili i mieli na kaszę oraz mąkę. Dzieci uczestniczyły również w warsztatach wykonywania ozdób słomianych, wyrabiały na kole garncarskim własne naczynia i poznawały duchy, które wedle tradycji mogły wspierać żeńców, jak i sprowadzać na nich bóle pleców, a nawet przynosić urodzaj, bądź psuć pogodę.

 

Tymczasem w chłopskich zagrodach…

…zwiedzający poznawali obyczaje i codzienne zajęcia chłopskie. Mieli okazję ubić masło i posmakować go na świeżym chlebie. Gospodynie częstowały ich ogórkami kiszonymi wedle dawnych receptur, domowym ciastem, napojem z mniszka lekarskiego i kompotem z owoców zebranych w muzealnych sadach. Wiejskie chałupy i warsztaty tętniły pracą. Turyści przyjrzeć się mogli pokazom tkactwa, wyplatania wianków z kwiatów polnych, tłoczenia oleju rzepakowego na gorąco, kowalstwa, plecionkarstwa, szewstwa i rzeźby. Na muzealnej scenie skoczne piosenki wykonywała wiejska kapela. We dworze szlacheckim odbył się koncert fortepianowy przygotowany przez Marcina Wojdę, ucznia Państwowej Szkoły Muzycznej I stopnia w Sierpcu.

O godzinie 14.00 w zabytkowym kościele z Drążdżewa odprawiona została uroczysta msza święta w intencji rolników. Nie mogło też zabraknąć kiermaszu produktów i potraw regionalnych oraz rękodzieła. Na stoiskach wystawców znaleźć można było bogaty wybór wypieków, pieczywa, tradycyjnego jadła, a także wyrobów z drewna, tkanin czy suszonych kwiatów.

 

Zapraszamy do skansenu!

Tej wyjątkowej atmosfery dawnej wsi, tradycji i obyczajów nie zabraknie także podczas kolejnych wydarzeń organizowanych przez sierpeckie muzeum. Już 25 sierpnia zapraszamy na imprezę przełamującą wszelkie bariery, „Mazowieckie Dni Integracji Osób Niepełnosprawnych”. Tydzień później, 2 września zachęcamy do udziału w „Wykopkach w skansenie”. Ukoronowaniem sezonu turystycznego będą zaś „Dożynki Województwa Mazowieckiego” odbywające się pod patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika (16 września). Atrakcji z pewnością nie zabraknie. Program wszystkich imprez plenerowych dostępny jest na stronie http://mwmskansen.pl/ .

 

Liczba wyświetleń: 349

powrót