Informacje prasowe

Informacja prasowa - Tradycja i smaki Mazowsza, czyli Laur Marszałka 2014

2015.05.08 12:35 , aktualizacja: 2015.05.11 12:24

Autor: , Wprowadzenie: Eliza Albrechcińska

Boczek rolowany, powidła śliwkowe bez cukru, bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy czy pierogi drożdżowe – na samą myśl o nich leci ślinka. Nie tylko smacznie wyglądają, ale też wybornie smakują, o czym mogli się przekonać goście wczorajszej gali konkursu o Laur Marszałka za 2014 r. Wśród wystawców nie zabrakło m.in. pszczelarzy, piekarzy i cukierników, którzy z rąk marszałka Adama Struzika odbierali nagrody.

 

W tegorocznej, ósmej już edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrano najsmaczniejsze, najlepsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane na Mazowszu w 2014 r. Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania. Do rywalizacji zgłoszono aż 147 produktów. W rezultacie wyłoniono 14 laureatów i przyznano 6 wyróżnień. Zwycięzcy otrzymali grawerton oraz wybraną przez siebie nagrodę rzeczową, np. grill, komplet garnków czy nawigację samochodową. Oprócz tego podczas gali nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulturowego Mazowsze otrzymali specjalne dyplomy.

 

Zdrowa, tradycyjna żywność, bez sztucznych dodatków cieszy się niesłabnącą popularnością nie tylko wśród konsumentów. Patrząc na liczbę zgłoszeń do tegorocznej edycji Lauru – producenci też coraz chętniej i śmielej sięgają po stare, sprawdzone przepisy i udoskonalają je. Zależy im, by to właśnie ich produkt był wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Udział w takich wydarzeniach to dla nich doskonały sposób na promocję ich działalności i zaprezentowanie swoich produktów szerszemu gronu odbiorców – powiedział marszałek Adam Struzik.

 

Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualniprzedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

 

 

 

Tegoroczni laureaci to:

 

Grupa A – PRODUCENCI INDYWIDUALNI

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

Wyroby piekarnicze

PIEROGI DROŻDŻOWE

MARIANNA PARZYCH

powiat ostrołęcki (gmina Kadzidło)

Wyroby cukiernicze

STAROPOLSKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY

MARIA KOŁAKOWSKA

powiat ciechanowski (gmina Opinogóra)

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

WĘDZONA SŁONINA CHŁOPSKA

WIESŁAW WIĘCH

powiat wołomiński (gmina Kobyłka)

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

WYRÓŻNIENIE

CHŁOPSKA PRZYZUCHA

ELŻBIETA ŻEBROWSKA

powiat ostrołęcki (gmina Myszyniec)

Produkty mleczarskie

KULECZKI Z KOZIEGO SERA

SABINA MĄKA

powiat ostrołęcki (gmina Kadzidło)

Produkty mleczarskie

WYRÓŻNIENIE

KOZI SER TWAROGOWY Z CEGŁOWA

GRAŻYNA STELMACHOWSKA-KOWALSKA

powiat miński (gmina Cegłów)

Owoce, warzywa, przetwory owocowe
i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego

CZARNA PORZECZKA Z CUKREM

HENRYKA I STANISŁAW MYSZKA

powiat makowski (gmina Karniewo)

Owoce, warzywa, przetwory owocowe
i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego

WYRÓŻNIENIE

PASZTET WARZYWNY

STOWARZYSZENIE INICJATYW SPOŁECZNYCH W OBLINIE

powiat garwoliński (gmina Maciejowice)

Owoce, warzywa, przetwory owocowe
i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego

WYRÓŻNIENIE

GRUSZKI W SYROPIE

MAŁGORZATA WOJEWÓDZKA

powiat sokołowski (gmina Sokołów Podlaski)

Miody

MIÓD WIELOKWIATOWY „WESOŁA PSZCZÓŁKA”

JANUSZ AMBROZIAK

powiat ostrowski (gmina Ostrów Mazowiecka)

Napoje

MIÓD PITNY TRÓJNIAK DOMOWY

MIROSŁAW PĘDZICH

powiat ostrowski (Ostrów Mazowiecka)

 

Grupa B – PRZEDSIĘBIORCY

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

Wyroby piekarnicze

CHLEB BEZPSZENICZNY 10 ZIAREN ŻYCIA

P.P.U.H. ER ROBERT JASIŃSKI

ul. Jaśminowa 118, 05-300 Budy Janowskie

powiat miński

Wyroby cukiernicze

BEZOWO-AJERKONIAKOWY ZAWRÓT GŁOWY

ZAKŁAD CIASTKARSKO-PIEKARNICZY „SYLWIA”

Czyżówka 28, 26-806 Stara Błotnica

powiat białobrzeski

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

BOCZEK ROLOWANY

WYROBY MIĘSNE-REGIONALNE MAŁGORZATA KWIATKOWSKA

Wólka Kikolska 14, 05-180 Pomiechówek

powiat nowodworski

Produkty mleczarskie

SER KRÓLEWSKI WĘDZONY plastry 135 g. (opakowanie BAG)

OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA W SIERPCU

ul. Żeromskiego 2A, 09-200 Sierpc

Produkty mleczarskie

WYRÓŻNIENIE

MASŁO TURSKIE

TURSKA DOLINA MINI MLECZARNIA – ELŻBIETA I TOMASZ RACHOCCY

Turza Mała 56, Lipowiec Kościelny

powiat mławski

Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego

POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ DODATKU CUKRU

KROKUS PRZETWÓRNIA OWOCÓW I WARZYW CZESŁAW CARYK

Pająków 25 B, 26-704 Przyłęk

powiat zwoleński

Miody

MIÓD ZE SPADZI IGLASTEJ JODŁOWEJ

PASIEKA MURAWSCY ŁUKASZ MURAWSKI

Wola Wacławska 24A, 26-625 Wolanów

powiat radomski

Napoje

NATURALNY SOK JABŁKOWY

SAD NA ZAPIECKACH

Zapiecki 5, 05-180 Pomiechówek

powiat nowodworski

Napoje

WYRÓŻNIENIE

NALEWKA SZEPTUCHY – Z KWIATU CZARNEGO BZU

NALEWKARNIA LONGINUS R. DZILIŃSKI, RAFAŁ DZILIŃSKI Z CIECHANOWA

Ul. Leśna 52, 06-400 Ciechanów

powiat ciechanowski

 

 

Marta Milewska
Rzeczniczka prasowa
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974
e-mail biuro.prasowe@mazovia.pl

Pliki do pobrania

Rozmiar: 10238 kB, Liczba pobrań: 125
Rozmiar: 68 kB, Liczba pobrań: 263, Dokument programu Microsoft Word
Rozmiar: 40 kB, Liczba pobrań: 280, Dokument programu Microsoft Word
Rozmiar: 50 kB, Liczba pobrań: 206, Dokument programu Microsoft Word
Rozmiar: 1359 kB, Liczba pobrań: 111
Rozmiar: 294 kB, Liczba pobrań: 109
Rozmiar: 527 kB, Liczba pobrań: 105

Liczba wyświetleń: 1310

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.