Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Agroturystyka „Pod Dębami” Kazimiera i Adam Głowala

2020.06.23 15:30

Gospodarstwo Agroturystyczne „Pod Dębami”, położone w malowniczej miejscowości Górki, nad rzeką Wilgą, zaprasza gości już od blisko 20 lat. Właściciele hodują krowy i drób, a także uprawiają warzywa i owoce. Wczasowicze mogą posmakować potraw przygotowywanych z produktów zdrowych i ekologicznych, pochodzących z gospodarstwa.

więcej o: Agroturystyka „Pod Dębami” Kazimiera i Adam Głowala

Gospodarstwo Ekologiczne Mariusza i Anity Mierzejewskich

2020.06.23 15:15

Gospodarstwo Ekologiczne Mariusza i Anity Mierzejewskich położone jest w gminie Ostrów Mazowiecka. Powstało w 2006 roku jako modelowe gospodarstwo w projekcie „Między Bugiem a Narwią”. Gospodarstwo specjalizuje się w hodowli krów rasy polskiej czerwonej. Krowy wypasane są na pastwiskach nawożonych obornikiem, a gospodarze nie stosują nawozów oraz środków ochrony roślin. Wykluczenie pestycydów świetnie wpływa na jakość mleka oraz jego przydatność do celów serowarskich.

więcej o: Gospodarstwo Ekologiczne Mariusza i Anity Mierzejewskich

Gospodarstwo Agroturystyczne „U Małgosi”

2020.06.23 15:15

Gospodarstwo położone jest nad rzeką Bug. Otaczają je lasy sosnowe i mieszane, bogate w grzyby i jeżyny. Jest to wspaniałe miejsce do spacerów na łonie dziewiczej przyrody. Specjalnością gospodarstwa jest chleb razowo-pytlowy z ziarnami na zakwasie pieczony na liściach chrzanu oraz prosię pieczone.

więcej o: Gospodarstwo Agroturystyczne „U Małgosi”

Wiesław Kalicki

2020.06.19 14:40 , aktualizacja: 2020.06.19 14:45

Pan Wiesław Kalicki prowadzi gospodarstwo ekologiczne, w którym hoduje kozy. Z ich mleka wytwarza sery. Wędzony twaróg kozi ze Wschodniego Mazowsza przygotowywany jest z mleka niepasteryzowanego i wędzony drzewem olchowym. Autorką przepisu jest babcia właściciela gospodarstwa, która przekazała mu pasję do serowarstwa.

więcej o: Wiesław Kalicki

Gospodarstwo Agroturystyczne DAJANA Zakład Produkcyjno-Usługowy „Jacek” Jacek Grabowski

2020.06.19 14:25 , aktualizacja: 2020.06.19 14:47

Gospodarstwo Agroturystyczne DAJANA położone jest na wysokim brzegu Bugu, w otoczeniu Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego. Specjalnością gospodarstwa jest tradycyjna, polska kuchnia oraz potrawy regionalne oparte na świeżych, zdrowych i ekologicznych produktach. Wyjątkowym smakołykiem przygotowywanym przez gospodynię jest Ciasto marchewkowe DAJANY.

więcej o: Gospodarstwo Agroturystyczne DAJANA Zakład Produkcyjno-Usługowy „Jacek” Jacek Grabowski

Dom Wczasowy NADRZECZE Krzysztof Jóźwik

2020.06.19 14:15 , aktualizacja: 2020.06.19 14:48

W malowniczym otoczeniu Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego – w miejscowości Brok – położony jest Dom Wczasowy Nadrzecze. Pensjonat jest firmą rodzinną, której początki sięgają lat 30 ubiegłego wieku. Wczasowiczów przyciąga smaczna i regionalna kuchnia, oparta na lokalnych produktach. Domowe potrawy tworzone są z naturalnych składników. Szczupak faszerowany, dynia w occie i dynia w sosie własnym to nie jedyne, pyszne dania serwowane przez gospodynię.

więcej o: Dom Wczasowy NADRZECZE Krzysztof Jóźwik

Gospodarstwo Agroturystyczne „Stary Młyn” i hodowla ryb

2020.06.19 14:10 , aktualizacja: 2020.06.19 14:49

Gospodarstwo Agroturystyczne „Stary Młyn” i hodowla ryb położone jest w niewielkiej miejscowości Ołtarze Gołacze w gminie Nur. W zaadoptowanym budynku starego młyna, goście w miłej atmosferze, ciszy i spokoju mogą odpocząć i spróbować smacznej kuchni, w której dominują ryby hodowane w Gospodarstwie. Popisowym daniem jest „Nadbużański pstrąg wędzony”.

więcej o: Gospodarstwo Agroturystyczne „Stary Młyn” i hodowla ryb

Piekarnia WACYN Ewa Brzezińska, Andrzej Karczewski

2020.06.19 13:55 , aktualizacja: 2020.06.19 14:51

Piekarnia stawia nie tylko na jakość wyrobów, ale także na jakość warunków pracy. Zarówno właściciele, jak i pracownicy wkładają dużo serca w wypiek pieczywa. Piekarnia Wacyn oferuje smaczne pieczywo z naturalnych fermentacji, przygotowywane tylko z naturalnych składników.

więcej o: Piekarnia WACYN Ewa Brzezińska, Andrzej Karczewski

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.