Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Franciszek Kesler

2013.01.02 14:20 , aktualizacja: 2017.05.16 11:11
Autor: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
Kesler Franciszek archiwum UMWM

Od 1978 r. prowadzę w województwie mazowieckim gospodarstwo rolne o powierzchni około 40 ha. Uprawiam zboże i rzepak, prowadzę także hodowlę zwierząt. Przetwórstwo produktów rolnych fascynowało mnie od zawsze.

Zamiłowanie do przetwarzania własnych surowców zaszczepili we mnie moi rodzice. Chcąc iść ich śladem, zacząłem pogłębiać swoją wiedzę na ten temat, a następnie plany wprowadzać w działanie. Przede wszystkim kontynuowałem dzieło mojego ojca – tradycje tłoczenia oleju z rzepaku. Ta czynność sprawia mi prawdziwą satysfakcję. Olej rzepakowy jest moją specjalnością, zamiłowaniem, a jednocześnie pracą. Wytwarzam go z nasion pochodzących z własnej produkcji, uprawianych według własnej technologii. Odmiana rzepaku, która zapewnia wyjątkowe walory smakowe i zapachowe pozostaje rodzinną tajemnicą. Olej mojej produkcji świetnie nadaje się do surówek. Wyśmienicie smakuje z chlebem razowym, kaszami czy ziemniakami. Opinie konsumentów, którzy potwierdzili, że olej rzepakowy Keslera jest najwyższej jakości, zachęciły mnie do udziału w konkursach, czego efektem były wyróżnienia i nagrody. W 2011 r. otrzymałem I nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, trzy lata później wyróżnienie w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, a w 2015 r. uzyskałem tytuł Laureata XXII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego Agro Polska.

Kontakt:

Franciszek Kesler

ul. Ogrodowa 7, Stare Lubiejewo

07-300 Ostrów Mazowiecka

tel. 604 561 423

e-mail: Franciszek.kesler@wp.pl

Liczba wyświetleń: 579

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.