Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Kuchnia Otwarta

2017.07.27 08:30
Autor: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Wprowadzenie: Małgorzata Wielechowska
eleganckie wnętrze restauracji Wnętrze lokalu, fot. arch....
danie podane na desce oraz wino w butelce i kieliszku na stole Ekspozycja jednego z dań...

Nasze podejście do jedzenia i gotowania nie jest wyznaczone przez mody i trendy. Nie ulegamy im ani nie mamy ambicji, żeby je kreować.

 

Tworzymy jedzenie, które jest autentyczne w najbardziej podstawowym rozumieniu, czyli związane z człowiekiem. Nasz szef kuchni, mimo wielu lat praktykowania w najlepszych restauracjach w Europie i ukończenia Akademii Le Cordon Bleu, czerpie inspiracje przede wszystkim z kuchni polskiej – takiej, jaką zapamiętał z dzieciństwa w górach Beskidu Śląskiego.

 

W tej zwykłej kuchni mamy produkt sezonowy, lokalny i od znanego dostawcy albo wytworzony w domu – to nie moda, a codzienność i tradycja. Oczywiście kuchnia restauracyjna rządzi się innymi regułami niż domowa, przede wszystkim dlatego, że goście oczekują czegoś więcej niż codzienne jedzenie. Nie musi to jednak oznaczać udziwnień, stosowania skomplikowanych technik, drogich egzotycznych składników i barokowych aranżacji talerza.

 

Wysokiej klasy doświadczenie restauracyjne można osiągnąć prostymi środkami i zachowując ducha autentycznej kuchni polskiej. Aby do tego dojść, rezygnujemy ze stosowania artykułów przemysłowych na rzecz produktów tworzonych metodami rzemieślniczymi przez małych producentów związanych z miejscem, tradycją i lokalną społecznością. Używamy serów z gospodarstwa Wańczykówna i z Rancza Frontiera, warzywa bierzemy od Majlertów, doskonałą polską wołowinę od Macieja Guzka, a ryby z gospodarstwa Zielnica. Jednak dążymy do tego by jak najwięcej produktów tworzyć od podstaw. Prowadzimy własną pasiekę, z której mamy miód, zbieramy dziko rosnące w okolicy rośliny, sami wędzimy i sezonujemy wędliny, kisimy i fermentujemy, robimy przetwory i nalewki.

 

W garnku i na talerzu naszą zasadą jest prostota i czytelne wyeksponowanie produktu. Oszczędnie używamy soli i przypraw, kontrolujemy proces obróbki termicznej, by nie zniszczyć naturalnych walorów produktu: jego smaku, aromatu i struktury. Komponując talerz, myślimy w pierwszej kolejności o tym, żeby nasz gość „zrozumiał” danie. Czysto wizualny efekt ma dla nas drugorzędne znaczenie. Oczywiste jest też dla nas, że sama filozofia nie wystarczy i każde danie musi też być po prostu smaczne i pożywne. I w końcu rzecz najważniejsza: gotujemy dla konkretnych ludzi, więc staramy się poznać ich oczekiwania, słuchając krytycznych uwag i sugestii. Jesteśmy dla naszych gości i to jest dla nas absolutnym priorytetem.

 

Kontakt:

ul. Franciszka Klimczaka 1

Warszawa

kuchniaotwarta.pl

 

Liczba wyświetleń: 156

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.