Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

PACHNICZÓWKA

2009.11.23 14:00 , aktualizacja: 2017.05.16 11:35

"PACHNICZÓWKA" to rodzinna firma, której tradycje pasieczne sięgają pięciu pokoleń. Firma prowadzi dwa kierunki działalności: pasieczną oraz przetwórstwo produktów pasiecznych.

więcej o: PACHNICZÓWKA

Gospodarstwo Ekologiczne "Bukiet Smaków" Elżbieta i Maciej Jabłońscy

2009.11.23 13:45 , aktualizacja: 2017.05.16 11:36

Jesteśmy ogrodnikami, którzy wyspecjalizowali się w ekologicznej produkcji warzyw i ziół. Nasze rodzinne gospodarstwo powstało 25 lat temu i znajdujemy się około 25 km na południe od Warszawy (w kierunku Katowic). Z ziół uprawiamy m. in. miętę, szałwię, bazylię, melisę i rozmaryn. W naszej ofercie znajdują się warzywa pochodzące z południowej Europy, Ameryki Łacińskiej oraz z Azji np. rukola i roszponka.

więcej o: Gospodarstwo Ekologiczne "Bukiet Smaków" Elżbieta i Maciej Jabłońscy

Browar Ciechan

2009.11.23 13:35 , aktualizacja: 2017.05.16 11:44

Pierwsze opisy Browaru w Ciechanowie związane są z zamkiem Księcia Janusza z XIII wieku. Kolejny dokument poświadczający długą historię Browaru nosi datę z 1526 roku. Po upadku ostatniego powstania car Rosji zezwolił na prowadzenie przez Polaków samodzielnej działalności gospodarczej i od tej pory datuje się stały rozwój przedsiębiorstwa.

więcej o: Browar Ciechan

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.