Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Piekarnia WACYN Ewa Brzezińska, Andrzej Karczewski

2020.06.19 13:55 , aktualizacja: 2020.06.19 14:51

Piekarnia stawia nie tylko na jakość wyrobów, ale także na jakość warunków pracy. Zarówno właściciele, jak i pracownicy wkładają dużo serca w wypiek pieczywa. Piekarnia Wacyn oferuje smaczne pieczywo z naturalnych fermentacji, przygotowywane tylko z naturalnych składników.

więcej o: Piekarnia WACYN Ewa Brzezińska, Andrzej Karczewski

„Młyn Gąsiorowo” Adriana Machnacz

2020.06.19 13:45 , aktualizacja: 2020.06.19 13:51

„Młyn Gąsiorowo” to dawna zagroda młynarska. Specjalizuje się w tradycyjnej kuchni mazowieckiej. Goście posmakować mogą: chleba ze smalcem, pasztetu mazowieckiego z królika, zupy opieńkowej, oraz policzków wołowych w sosie grzybowym. Wszystko przygotowane z surowców pochodzących od lokalnych producentów, według dawnych receptur.

więcej o: „Młyn Gąsiorowo” Adriana Machnacz

MBF Sp. z o.o.

2020.06.19 13:40 , aktualizacja: 2020.06.19 13:51

MBF to firma rodzinna ze stuletnimi tradycjami sadowniczymi. Tradycja przetwarzania owoców na soki przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Soki tłoczone są w tradycyjny sposób, na zimno, ze zdrowych, dojrzałych owoców rosnących w ekologicznych sadach na Urzeczu.

więcej o: MBF Sp. z o.o.

Hotel Bonifacio

2020.06.19 13:35 , aktualizacja: 2020.06.19 13:51

Hotel Bonifacio SPA & Sport Resort usytuowany jest na leśnej polanie w malowniczej pradolinie Wkry. Aktywni fizycznie goście skorzystają z bogatej oferty sportowej. Natomiast Ci, dla których ważne jest pyszne, lokalne jedzenie docenią kunszt miejscowego kucharza. Hotel Bonifacio jest bowiem ambasadorem regionalnej kuchni mazowieckiej. W karcie znaleźć można sery od miejscowych serowarów, pieczywo z pobliskiej piekarni, ryby z rzeki Wkry czy domowe nalewki.

więcej o: Hotel Bonifacio

Dionizos s.c.

2020.06.17 10:00 , aktualizacja: 2020.06.17 10:08

Firma Dionizos oferuje Piernik Rembik, pieczony według oryginalnej receptury radomskiego cukiernika, Wojciecha Rembikowskiego. Radomskie pierniki znane były w całym Królestwie Polskim. Piernik wypiekany jest w małej piekarni, usytuowanej w ponad 120 letnim budynku, pozostałości po dawnych Browarach Saskich. Produkcja jest niewielka - 40 ciast tygodniowo - a surowce do wypieku pochodzą od lokalnych dostawców.

więcej o: Dionizos s.c.

Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo na Wzgórzu"

2020.06.17 09:50 , aktualizacja: 2020.06.19 12:11

Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo na Wzgórzu” rozciąga się nad malowniczą rzeką Świder, tuż obok rezerwatów przyrody Dolina Świdra i Góra Wólczańska. Goście mogą posmakować warzyw i owoców pochodzące z pól i ogrodu gospodarzy. W obejściu spotkać można również kury, krowy i kucyki. Ulubioną potrawą zarówno gospodyni jak i wczasowiczów jest Żurek Starogrodzki na serwatce.

więcej o: Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo na Wzgórzu"

Gospodarstwo Pasieczne Tomasza Dąbrowskiego

2020.06.16 12:50 , aktualizacja: 2020.06.17 09:57

Tomasz Dąbrowski to pasjonat i znawca pszczelarstwa. Posiada 60 uli, zlokalizowanych w północnej części Mazowsza, w sąsiedztwie lasów i rezerwatów przyrody, z dala od dróg i zabudowań. Miód powstaje na bazie naturalnych składników i wytwarzany jest według jednolitej receptury. Szeroka wiedza na temat życia pszczół właściciela pasieki, pozwala na produkowanie wysokiej jakości miodów.

więcej o: Gospodarstwo Pasieczne Tomasza Dąbrowskiego

Pasieka Stanisławice Witold Adamski

2020.06.09 10:55

Witold Adamski, właściciel Pasieki Stanisławice, może poszczycić się tytułem Mistrza Pszczelarskiego oraz 80 ulami typu wielkopolskiego. Do pozyskania miodu wykorzystuje wyłącznie pszczoły dwóch ras: kraińskiej i kaukaskiej. Miody z Pasieki Stanisławice są produktem wyjątkowym ściśle związanym z obszarem, z którego pochodzą – z nieskażonej przez przemysł Puszczy Kozienickiej. W ofercie Pasieki znajdziemy miody: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy, spadziowy liściasty oraz spadziowy iglasty.

więcej o: Pasieka Stanisławice Witold Adamski

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.