Członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Spółdzielnia Socjalna Zbuczynianki

2017.05.08 14:40 , aktualizacja: 2017.05.16 11:08

Spółdzielnia Socjalna "Zbuczynianki", która powstała w ramach projektu Ośrodka Wspierania Ekonomii Społecznej w subregionie siedleckim składa się z pięciu osób w tym trzy to osoby bezrobotne. Celem Spółdzielni jest wprowadzenie na rynek pracy, poprzez prowadzenie wspólnego przedsiębiorstwa w oparciu o osobistą pracę członków, osób niepełnosprawnych i zagrożonych wykluczeniem społecznym, osób o niskiej aktywności zawodowej oraz umożliwienie osobom bezrobotnym aktywizacji zawodowej.

więcej o: Spółdzielnia Socjalna Zbuczynianki

Dworek nad Wkrą

2017.05.08 14:40 , aktualizacja: 2020.07.08 10:55

Czy znasz w Polsce takie miejsca, takie domy, gdzie ciągłość tradycji nie została przerwana od kilku pokoleń? Gdzie na każdym kroku widać ślady rodzinnej przeszłości? Zapewne tak. Ale za każdym razem, gdy widzisz przygiętą do ziemi chatę lub stary drewniany dwór wśród równie starych drzew, zastanawiasz się: jakim cudem to przetrwało, kto tu mieszka?

więcej o: Dworek nad Wkrą

Gospodarstwo rolne Elżbieta i Wojciech Pysiak

2017.05.08 14:35 , aktualizacja: 2017.05.16 11:09

Szynka zdziechowska to produkt posiadający wieloletnią tradycję produkcji w Zdziechowie – małej miejscowości zlokalizowanej w gminie Zakrzew w powiecie radomskim. Szynka zdziechowska charakteryzuje się wyjątkową jakością i niepowtarzalnym smakiem, który wyróżnia ją spośród innych produktów wędliniarskich w regionie.

więcej o: Gospodarstwo rolne Elżbieta i Wojciech Pysiak

Tęczowa Pasieka

2017.05.08 14:25 , aktualizacja: 2017.05.16 11:09

Pasieka usytuowana jest we wsi Cieciszew, gmina Konstancin Jeziorna, malowniczo położonej w prarzeczu Wisły. Okoliczne tereny nie są wykorzystywane rolniczo, dzięki czemu negatywny wpływ chemizacji rolnictwa nie odbija się na zdrowiu i kondycji pszczół. Pszczoły zaś zbierają czysty nektar, nieskażony przez ślady stosowania środków ochrony roślin.

więcej o: Tęczowa Pasieka

Pasieka Murawscy

2017.05.08 14:25 , aktualizacja: 2017.05.16 11:09

Pasieka Murawscy - to gospodarstwo pszczelarskie prowadzone przez Łukasza Murawskiego w Woli Wacławowskiej. Jak opowiada nam Łukasz Murawski: "Pasja do pszczół i pracy z nimi w naszych rodzinach jest pielęgnowana od kilku pokoleń. Już jako dziecko pracowałem w pasiece mojego stryja Józefa, który odziedziczył ją po swoim ojcu. Moja żona pomagała w pasiece taty, który prowadził pasiekę na wzór swojego ojca. Dlatego też, oboje pracujemy nad rozwojem naszej pasieki. Zawodowo zajmuję się prowadzeniem pasieki już od pięciu lat. W tym czasie zdobyłem tytuł Mistrza pszczelarza i ukończyłem Technikum pszczelarskie w Pszczelej Woli z tytułem technik pszczelarz. Biorę udział w szkoleniach, które podnoszą moją wiedzę na temat pszczół i gospodarki pasiecznej. Na początku gospodarowałem w ulu warszawskim poszerzanym, a w 2013 roku nabyliśmy pierwsze ule wielkopolskie (korpusowe)."

więcej o: Pasieka Murawscy

P.P.H.U. Różański Ryszard „Pod Różami”

2016.07.25 08:45 , aktualizacja: 2017.05.16 11:39

Hotel i Restauracja „Pod Różami” zaprasza do urokliwej miejscowości Jedlnia-Letnisko, położonej u podnóża Puszczy Kozienickiej, w sąsiedztwie miasta Radom. Nasza miejscowość to region wiejski z długoletnimi tradycjami.

więcej o: P.P.H.U. Różański Ryszard „Pod Różami”

Wyroby Mięsne - Regionalne Małgorzata Kwiatkowska

2016.07.25 08:40 , aktualizacja: 2017.05.16 11:10

Firma Wyroby Mięsne - Regionalne istnieje na rynku od 1991 roku. Od 2004 roku zajmuje się produkcją wędlin wytwarzanych metodami tradycyjnymi.

więcej o: Wyroby Mięsne - Regionalne Małgorzata Kwiatkowska

ETERNO – smak rodzinnej pasji

2016.07.25 08:30 , aktualizacja: 2017.05.18 13:51

Z miłości do dobrej kuchni, łączenia i wydobywania smaków stworzyliśmy markę ETERNO, manufakturę przetworów owocowych, w której obecnie pracują już 3 pokolenia.

więcej o: ETERNO – smak rodzinnej pasji

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.