Z regionu

ZS w Sterdyni najlepszy

2015.06.17 12:15 , aktualizacja: 2015.06.18 13:54

Autor: Biuro Prasowe, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

  • Uczestnicy konkursu fot. archiwum UMWM
  • Pisanie testu fot. archiwum UMWM
  • Pisanie testu fot. archiwum UMWM
  • Wręczenie nagród fot. archiwum UMWM
  • Pisanie testu fot. archiwum UMWM
  • Uczestnicy konkursu fot. archiwum UMWM

Zakończył się drugi – finałowy – etap konkursu „Smak ekologicznej żywności”, którego uczestnikami byli uczniowie szkół podstawowych i gimnazjalnych z Mazowsza. W obu kategoriach wiekowych zwyciężył Zespół Szkół w Sterdyni.

Szeroki zakres zagadnień

 

Do urzędu przyjechali najlepsi – laureaci etapu szkolnego tego konkursu. W drugim etapie uczniowie mieli za zadanie odpowiedzieć na 33 pytania zamknięte oraz pytanie otwarte. Dotyczyły one m.in. polskich organizacji ekologicznych, wartości odżywczych niektórych produktów spożywczych, a także ochrony środowiska czy kwestii zdrowotnych.

– Mamy za sobą dwunastą edycję tego konkursu. Za każdym razem spotykamy bardzo zdolną młodzież coraz lepiej prowadzoną przez nauczycieli – podsumował zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego Kazimierz Porębski. Wraz z Andrzejem Kołodziejczykiem z Agencji Rynku Rolnego wręczyli nagrody.

 

Laureaci

Zwycięzcy tegorocznej, trzynastej już edycji w kategorii szkół podstawowych (klasy IV-VI) to: Klaudia Pogorzelska z ZS w Sterdyni w pow. sokołowskim (I miejsce), Aleksandra Książak z SP w Różanie w pow. makowskim (II miejsce) i Magdalena Wiślańska z SP nr 2 w Zielonce w pow. wołomińskim (III miejsce). Wśród gimnazjalistów najlepsi okazali się Dorota Romańczuk z ZS w Sterdyni (I miejsce), Katarzyna Ziemek z ZS nr 1 w Goworowie w pow. ostrołęckim (II miejsce) oraz Mateusz Chełstowski z gimnazjum w Starym Lubotyniu w pow. ostrowskim (III miejsce). Zwycięzcy otrzymali nowoczesny sprzęt elektroniczny.

 

 

 

 

Liczba wyświetleń: 206

powrót