Z regionu

Festiwal ziemniaka

2016.10.03 11:50 , aktualizacja: 2016.10.03 12:12

Autor: na podst.mat.MWR oprac.WKZ, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • Zwycięski zespół z Czarnolasu fot. Michał Alzak
  • Karol Okrasa w roli przewodniczącego komiji konkursowej fot. Michał Alzak
  • Degustacja potraw konkursowych fot. Michał Alzak
  • Potrawy degustuje dyrektor Muzeum Wsi RaDOMSKIEJ iLONA jAROSZEK fot. Michał Alzak

Od dawnych czasów warzywo to króluje na polskim stole, a jego wykopki zwiastują początek jesieni. O tym, jak wiele smacznych potraw można przygotować z ziemniaków w roli głównej, można było przekonać się w Muzeum Wsi Radomskiej podczas konkursu na „Potrawę regionalną z ziemniaków”.

 

Rywalizacja

Przystąpiło do niej 12 kół gospodyń wiejskich, zespołów ludowych oraz stowarzyszeń, działających na terenie regionu radomskiego. Każdy z zespołów przygotował jedną potrawę, w oparciu o tradycyjne przepisy:

  • Zespół Ludowy „Sobótka” z Czarnolasu – kapustę kartoflaną
  • Zespół Ludowy „Bartodziejaki” z Bartodziejów  – pierogi z ziemniaków
  • Zespół Śpiewaczy „Bieniędzice” z Bieniędzic – „Bidno porkę”
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Wojsławic – chleb z ziemniaków na liściu chrzanowym
  • Koło Gospodyń Wiejskich z Maruszowa Machały – pyzy ziemniaczane z nadzieniem serowym i kwaśną śmietaną
  • Zespół Ludowy „Raz na ludowo” z Lesiowa – ziemniaki w talarkach ze zsiadłym mlekiem
  • Zespół Ludowy „Chomentowianki” z Chomentowa – „Porkę”
  • Zespół Ludowy „Zdziechowianki” ze Zdziechowa – pyzy w śmietanie
  • Klub Seniora działający przy Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Kowali – „Zawijańca”
  • Stowarzyszenie „Nasza Wieś Józefów” –  „Porkę odsmażaną z mlekiem”
  • Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich z Rudy Wielkiej – „Parzybrodę”
  • Zespół Ludowy „Zaborowianki” z Zaborowia – „Gołego”.

Komisji konkursowej przewodniczył Karol Okrasa – kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych, m.in. „Kuchnia z Okrasą”, „Okrasa łamie przepisy” i „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, autor książki pt. „Gotuj z Okrasą”. Degustując dania z ziemniaków podkreślił ich wyjątkowe walory smakowe oraz wygląd i sposób podania nawiązujący do tradycji regionu.

 

Laureaci konkursu

Na podium stanęli:

  • I miejsce – Zespół Ludowy „Sobótka” z Czarnolasu
  • II miejsce – Zespół Śpiewaczy „Bieniędzice”
  • III miejsce – Zespół Ludowy „Zdziechowianki” .

Bonusem dla zwycięskiego zespołu, poza nagrodą rzeczową, jest udział w programie telewizyjnym Karola Okrasy pt. „Okrasa łamie przepisy”.

 

Wyróżnienia otrzymali: Klub Seniora działający przy Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Kowali oraz Zespół Ludowy „Chomentowianki”.                                                                                                                                                                        

 

 

Liczba wyświetleń: 150

powrót